Loading...
Αιθέρια Έλαια2018-11-07T13:17:15+00:00

Αιθέρια Έλαια

Τι Είναι Τα Αιθέρια Έλαια;

Τα αιθέρια έλαια είναι φυσικές οργανικές ενώσεις με πολύ έντονη οσμή. Εκκρίνονται από ειδικούς αδένες, πόρους και κύτταρα αρωματικών φυτών και από τους χυμούς και ιστούς ορισμένων δένδρων. Βρίσκονται σε ρίζες, άνθη, φύλλα, μίσχους, καρπούς σε ποικίλες ποσότητες και θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα αιθέρια έλαια είναι η πεμπτουσία του φυτού, η ζωτική του δύναμη, η ψυχή του. Τα αιθέρια έλαια έχουν επίδραση στην συναισθηματική και πνευματική κατάσταση μέσω της αρωματικής τους οσμής. Η αίσθηση της οσμής συνδέεται επίσης στενά με τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις.

Πως Λειτουργούν Τα Αιθέρια Έλαια;

Τα αιθέρια έλαια επηρεάζουν το σώμα, το πνεύμα και την ψυχική μας διάθεση. Όταν τα εφαρμόζουμε στην επιδερμίδα, απορροφώνται γρήγορα από τον επιθυλιακό ιστό, περνούν στο αίμα μέσω του κυκλοφοριακού και λεμφικού συστήματος και καταλήγουν σε όλο τον οργανισμό. Επειδή είναι πτητικά (εξατμίζονται εύκολα) είναι ο πιο φυσικός τρόπος για να φτάσουν στα κέντρα του εγκεφάλου. Τα αρωματικά μόρια φθάνουν στον εγκέφαλο μας μέσω της διαδικασίας της όσφρησης. Οι οσμές των αιθέριων ελαίων επηρεάζουν την έκκριση ορμονών και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και με αυτό τον τρόπο επιδρούν στον ψυχισμό μας.

Πώς Και Πού Δρουν Τα Αιθέρια Έλαια;

Μερικές Ενδεικτικές Θεραπευτικές Εφαρμογές Των Αιθέριων Ελαίων Είναι:

 • Στο Νευρικό σύστημα: χαλαρώνουν, ηρεμούν και σταματούν τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες και βοηθούν στην νευρική αϋπνία.
 • Στο Μυικό σύστημα: βοηθούν σε μυϊκούς πόνους, κράμπες, ρευματισμούς και αρθρίτιδες.
 • Στο Πεπτικό σύστημα: βοηθούν σε δυσπεψίες, τυμπανισμό, κολικούς, εντερικές μολύνσεις, δυσεντερία, διάρροιες και σπασμούς.
 • Στους αδένες μας: λειτουργούν καταλυτικά στις εκκρίσεις μας.
 • Στο δέρμα: διεγείρουν το μεταβολισμό στο σώμα και διαλύουν τα νεκρά κύτταρα.

Τρόποι Εφαρμογής Των Αιθέριων Ελαίων:

 • Μασάζ:
  Η πιο διαδεδομένη και αποτελεσματική μέθοδος Αρωματοθεραπείας είναι το μασάζ με τα αιθέρια έλαια. Το άρωμα του αιθέριου ελαίου επιδρά θετικά στον εγκέφαλο, ενώ τα θεραπευτικά του συστατικά διαπερνούν το δέρμα και εισέρχονται στο κυκλοφοριακό και λεμφικό σύστημα, ώστε να επαναφέρουν τη ισορροπία που έχει διαταραχθεί. Το μασάζ δίνει ενεργητικότητα, βοηθάει στην απόκτηση καλής υγείας και ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
 • Λουτρά:
  Τα αιθέρια έλαια μπορούν να προστεθούν στο μπάνιο για ευχαρίστηση (λόγω αρώματος), για υποβοήθηση του ύπνου, για βοήθεια σε δερματικές ανωμαλίες ή παθήσεις, για μείωση των μυiκών πόνων ή για βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης. Τα αιθέρια έλαια λόγω της σύστασης τους δεν διαλύονται στο νερό, μπορούμε όμως να τα διαλύσουμε μέσα σε μέλι, γάλα ή αφρόλουτρο. Το μέλι είναι πολύ ενισχυτικό και θρεπτικό για το δέρμα και έχει καλές αντιφλογωτικές ιδιότητες, το ίδιο και το γάλα. Μπορούμε επίσης να αναμείξουμε τα αιθέρια έλαια με άοσμο υγρό σαπούνι, με φιλικό προς το δέρμα pH.
 • Αρωματικός λύχνος:
  Λίγες σταγόνες αιθέριων ελαίων σε ένα μπολ με ζεστό νερό αρωματίζουν και απολυμαίνουν την ατμόσφαιρα. Π.χ. λίγες σταγόνες από βασιλικό και άγριο κυπαρίσσι δημιουργούν μυρωδιά υπαίθρου στους κλειστούς χώρους, το ίδιο θα συμβεί αν ρίξουμε 1 σταγόνα κέδρο και 1 σταγόνα κυπαρίσσι στο κούτσουρο που θα κάψουμε στο τζάκι μας.
 • Γαργάρες:
  Λίγες σταγόνες μύρου ή περγαμόντου σε ½ ποτήρι νερό καταπολεμούν την κακοσμία του στόματος, τις ουλίτιδες, τις στοματίτιδες, τις άφθες.
 • Κομπρέσες:
  Κρύα ή ζεστά επιθέματα (κομπρέσες) χρησιμοποιούνται για περιποίηση και θεραπεία σε ολόκληρο το σώμα.